Полезно: Годжи Бери

Здравейте!

Въпреки, че позабравих тази категория в блога, не съм забравила за желанието си за здравословно хранене, доколкото ми е възможно. Дори напротив! Менюто ми в последно време е максимално изчистено от вредните храни или по-точно от тези, които аз съм приела за вредни за себе си.
В днешната публикация ще ви запозная, ако все още не сте срещали информация или не сте опитали, с една супер храна, как звучи само. Това е Годжи Бери.
goji berry

Първите сведения за Годжи бери датират още от 5000 г. пр.н.е., плодът е отглеждал върху земите на Тибетските Хималаи и Северен Китай.  Още от древността е високо ценен и е намирал широко приложение в традиционната китайската медицина. Днес мъничките червени плодчета се отглеждат предимно в Югоизточна Европа и Азия, в Китай са известни, като храната на столетниците.

До нас, в Блгария, плодът пристига изсушен. Може да се консумира в сурово състояние, вкусът му е сладникав, под формата на сок, запарен, като чай. Също така можете да го прибавите към мюслите, овесените си ядки, киселото мляко или някой сладкиш. Аз си хапвам по няколко плодчета всеки ден, когато се сетя, без да ги слагам в нещо.

Защо е полезно да хапваме Годжи бери?
В състава му влизат витамини от група В, витамин А, антиоксиданти, аминокиселини, полизахриди, калий, калций, цинк……
Тези миниатюрни плодове помагат за запазването на младия вид на кожата, намаляват целулита, действат превантивно срещу сърдечносъдови, бъбречни, чернодробни и още много други проблеми, укрепват имунната система. Има способността да пречиства организма от токсини.

Препоръчителната дневна доза е 30гр., също така плодът не е подходящ за деца под 5 години.

Ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови е по-добре да избягвате хапването на тези плодчета. Ако сте предразположени към диария, газове, подуване на стомаха или моментното ви състояние е такова, също не е препоръчително да приемате плодовете на растението.

Информацията, която споделих с вас е взета от различни източници от интернет. Не мога да съм напълно сигурна в истинността й, нямам и медицинско образование. Затова моят личен съвет е, ако имате някакви здравословни проблеми, да се консултирате с лекар преди да посегнете към пакетчето Годжи бери в магазина!

Поздрави
Le Soleil

Advertisements

2 thoughts on “Полезно: Годжи Бери

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s